Restaurant & Fish Boutique - Caserta, Italy

SOHO has chosen as its location the architectural context which above all characterizes the city of Caserta and corso Trieste, it's main urban focal point: the high bourgeois palace of the late 1800s/beginning 1900s, with courtyard and gallery, groundfloor commercial establishments, private internal garden, underground spaces carved out from a tuffaceous block, the project and its realization being entrusted to prof. arch. Raffaele Cutillo.

The long rows with sails overhead, give a profound linear perception from the road to the garden at the back, forming the fil rouge of its interior design.

The yellow tufa stone, the flooring in cotto and graniglia, the polychrome finishings of the walls obtained from natural pigments, the jack arches and doors and windows in chestnut wood or the natural iron chains make a contrasting background to the modern lighting and the furnishing accessories designed by the great masters of the Modern Movement and contemporary Design.

Radical choices, aswell, are the appreciation and the integral conservation, of the restoration without additions of any material, of the original decoration (besides the distribution and structural characters).
Only waxed weathering Cor-ten steel has been used for all the parts which have had to be restored or integrated: a flexible material, with a finely roughened surface bearing a variety of chromatic tones, whose metallic softness can be perceived as well as felt, is just the right balance between the functional precision of the furnishing designs and the superficial complexity of its pre-existence. In this homogeneous custom designed row, on one end you can find the lounge/fish-shop area with its embossed enamelled ceramic and natural oak and on the other end the contrasting open space garden preserving its mediterranean citrus garden features of the 50's.
Unexpected is the spaciousness of the underground rooms, originally dug out from the mass of the foundation stone where the exposed tuff rock, or covered with whitewash, releases a cavernous portrait of the italian wine cellar.